Kachlový sporák je topidlo primárně určené k tepelné úpravě pokrmů. Jeho vedlejší funkce je přitápění v objektu. I když o jeho schopnosti pokrýt tepelné ztráty místnosti svědčí fakt, že historicky často sporák představoval jediný zdroj tepla v chalupě. Musíte však počítat s tím, že díky horšímu spalování a s ním souvisejícím emisním hodnotám klesá účinnost tohoto topidla na cca 60%. Situace se ale pozvolna mění a s nástupem nových technologií dochází ke zvyšování účinnosti těchto topidel. Sporáky jsou tradičně kachlové s omítaným soklem, s jednou či dvěma troubami. Kachle zaručují snadnou údržbu při vaření a předávaní sálavého tepla do prostoru.
Rozlišujeme dvě základní provedení sporáku: sporák s kobkou a stolový sporák.
Základní charakteristiky tohoto topidla:
- určeno k tepelné úpravě pokrmu (vaření, pečení, ohřev vody)
- okamžité teplo
- časté přikládání, po 30-60 min.
- díky vysoké povrchové teplotě plotny a kování vyšší podíl konvekčního (proudícího) tepla v době topení v místnosti
- krátká doba akumulace, max. 4h
- nízká účinnost (nemusí být pravda)